Mennyire tartós?

Share/Save

Mennyire tartós a híd, fogsor,a tömés, stb.? A kérdés szinte mindig elhangzik egy pótlás tervezésekor. A kérdés jogos, de válaszolni rá nehéz. 

Általában megfogalmazhatjuk úgy, hogy minden  fogorvos által készített munka legfeljebb annyira tartós, mint az alap, amin elhelyezték.

A szájban elhelyezett mesterséges dolgok általában 10-20 év alatt sem változnak meg úgy érdemben (leszámítva a használattal együtt járó felületi anyagveszteséget,  kopásokat), hogy használhatatlanok lennének. Ennek ellenére a tömések, koronák, protézisek cseréje ennél sokkal rövidebb időközönként (5-8 évente) szokott indokoltá válni, és ennek az oka az alap - az alattuk lévő fogak romlásában, illetve a fogágy sorvadásában keresendő.

Az alap károsodását okozhatja

  • a nem megfelelő szájhigiéné miatt kialakuló szuvasodások, illetve az ínygyulladás és fogágybetegség okozta "foglazulás".
  • a helytelenül kivitelezett fogászati beavatkozás (leggyakrabban pl. a nem záró tömések, az elálló koronaszélek által elősegített szuvasodások)
  • az időszakos kontroll elmaradásával az évek során megváltozott helyzethez szükséges korrekció elmaradása (pl. a csontos alap természetes sorvadása miatt szükséges fogsor alábélelés, széli korrekció elmaradása miatti krónikus gyulladások, fekélyek
  • egyéb problémák is előfordulhatnak (baleset, betegség stb. következtében), de a károsodások túlnyomó többsége a fenti 3 pontban felsorolt okora vezethető vissza.

Nem szabad megfeledkeznünk azonban arról sem, hogy egy - az átadás pillanatában esztétikus, és a páciensnek tetsző - állapot az évek során a foginy sorvadása, és a saját fogak elszíneződése miatt egy esztétikailag problémás helyzetté alakulhat át. Ilyenkor egy jogos igény jelentkezik új pótlás készítésére annak ellenére is, hogy a régi még orvosilag és funkcionálisan megfelelő, sőt akár az elkészítés pillanatának megfelelő állapotban van. Ez a helyzet is befolyásolja a pótlás élettatamát, bár egészen más okból, mint az eredeti kérdés alapján feltételezhetnénk, hiszen itt nem a pótlás, vagy az alap tönkremenetele, hanem egy időközben kialakult esztétikai probléma készteti a beteget változtatásra. 

Hidak, koronák

Ezen típusú pótlásoknál jelentkezik legkiélezettebben a címben feltett kérdés, hiszen ezek nagy értékű fogművek, és elvesztésük általában nem foganként történik, hanem több - sokszor akár a teljes fogsort érintő 12-14 fognak megfelelő tag egyidejű elvesztésével jár. (Miért nem célszerű akkor kisebb egységekre osztani egy körhidat? Link!)

Egy fémkerámia (porcelán) híd tartóssága akár évtizedekben mérhető, hiszen mi baja is lehet? A fogászatban alkalmazott fémek "szájállóak", tehát nem korrodálódnak a szájüregben. A ráégetett porcelán sem kopni, sem elszíneződni nem fog. A baleseti törésre (hozzá ütött üveg, közlekedési baleset, stb.) nyilván nem tud senki sem garanciát vállalni, bár kisebb porcelán lepattanások sokszor sikeresen javíthatóak kompozit anyagokkal. (A szélvédőre felpattanó kő okozta törésre sincs garancia...)

Mi okozza akkor a hidak (idő előtti?) elvesztését? 

A koronák alatti fogak elvesztése (fogágybetegség, vagy sikertelen gyökértömés okozta gyulladás miatt), vagy koronai részének nagyfokú szuvasodása teszi az esetek legnagyobb részében szükségessé a hidak, koronák eltávolítását. A fog szuvasodásához, illetve az íngyulladás és a fogágybetegség kialakulásához pedig - ha a korona pontos és jól zár, - csakis a nem megfelelő tisztítás vezethet. 

Mit lehet tenni?

A rendszeres (félévenkénti) fogorvosi kontrollvizsgálatok alkalmával időben felfedezhetőek a tisztítási hiányosságok. Ilyenkor rendelői professzionális lepedék és fogkőeltávolítást végzünk, valamint begyakoroltatjuk a problémás terület megfelelő tisztítását. Egy fél év alatt az esetlegesen kialakult lyukak még olyan kicsik, hogy sikeresen betömhetők a koronaszél közelében a korona eltávolítása nélkül. Ha a híd, korona viselője a fogmosások alkalmával ínyvérzést tapasztal, egyes területeken rossz szagot észlel, akkor az esedékes kontroll vizsgálattól függetlenül azonnali fogorvosi vizsgálatra van szükség a későbbi nagyobb problémák elkerülése érdekében

Mi lehet a gond a gyökérkezelt fogakkal, hogy okozhatják a híd elvesztését?

A gyökérkezelt fogakkal az esetek többségében a betegeknek nincs panaszuk. Ennek ellenére a gyökér mellett (többnyire a gyökércsúcsnál) kialakulhat egy krónikus gyulladás, esetleg ciszta. Ha a gyulladás kismértékű, és panaszt nem okoz, akkor általában úgy marad. Ha nagy kiterjedésű és gyorsan növekszik, akkor a gyökértömés cseréjével lehet próbálkozni, vagy a gyökércsúcs műtéti úton való eltávolítása hozhat megoldást (ciszta esetén ez elmaradhatatlan!). Ha a folyamat azonban ennek ellenére sem állítható meg, akkor sajnos a fog eltávolítása marad csak lehetőségként, és ez szinte mindig a híd elvesztésével is jár.

Miért rakunk akkor gyökérkezelt fogakra hidat, koronát?

A gyökérkezelés egy bizonytalan kimenetelű kezelés. Ennek ellenére a gyökérkezelés az esetek nagyon nagy részében a fogak hosszú évekre, évtizedekre való megtartását teszi lehetővé-  a beteg számára többnyire panaszmentesen. Az egyetlen másik lehetőség a gyökérkezére szoruló fog eltávolítása lenne. Ez esetben azonban további foghiányokat okozunk, sokszor olyan helyzet állna elő, hogy már csak kivehető pótlás, vagy az implantáció maradna lehetőségként. Ráadásul a fog lecsiszolása okozta trauma is vezethet a fog elhalásához, és ezáltal gyökértömés elvégzését teszi szükségessé a híd alatt. (Ez a korona átfúrásával megoldható, nem kell hozzá a koronát, hidat levenni).

Biztosra nem tudunk menni, hiszen ha még a gyökérkezelt fogakat ki is húzzuk mind, akkor is kaphatunk újabbakat a híd felhelyezése után az esetlegesen elhalt fogak miatt. A rizikó itt sajnos a betegé, hiszen hogy lehet egy bizonytalan kimenetelű kezelésre garanciát vállalni, ami ráadásul alapvetően nem is az orvosi munka megfelelőségén múlik, hanem a gyökércsatornarendszer feltérképezhetetlen anatómiáján, a szervezet védelmi reakcióján, és a kórokozók agresszivitásán.

Hogy bizonyosodhatok meg arról, hogy a korona pontos jól zár? Egyáltalán mit jelent ez és mért fontos?

Egy korona vagy híd esetén az a legfontosabb hogy a korona pontosan illeszkedjen a lecsiszolt csonkra. Ezáltal elkerülhető, hogy maga a pótlás segítse elő a szuvasodás, illetve a fogágybetegség kialakulását.

Rendelőnkben ennek az igen fontos kritériumnak az ellenőrzésére egy speciális garancia rendszert dolgoztunk ki, mellyel betegeink saját maguk is megbizonyosodhatnak a koronák tökéletes zárásáról.

Ha a koronák pontosana zárnak, akkor a tartósságot már - mint a bevezetőben láttuk, - csak a jó szájhigiéné hiánya és a rendszeres kontrollok elmaradása befolyásolhatja hátrányosan, ezek a tényezők viszont már csak a páciensen múlnak.