tömés

Mennyire tartós?

Mennyire tartós a híd, fogsor,a tömés, stb.? A kérdés szinte mindig elhangzik egy pótlás tervezésekor. A kérdés jogos, de válaszolni rá nehéz. 

Általában megfogalmazhatjuk úgy, hogy minden  fogorvos által készített munka legfeljebb annyira tartós, mint az alap, amin elhelyezték.

A szájban elhelyezett mesterséges dolgok általában 10-20 év alatt sem változnak meg úgy érdemben (leszámítva a használattal együtt járó felületi anyagveszteséget,  kopásokat), hogy használhatatlanok lennének. Ennek ellenére a tömések, koronák, protézisek cseréje ennél sokkal rövidebb időközönként (5-8 évente) szokott indokoltá válni, és ennek az oka az alap - az alattuk lévő fogak romlásában, illetve a fogágy sorvadásában keresendő.

Az alap károsodását okozhatja

Esetbemutatás - Réses fogazat helyreállítása kompozit héjakkal

A fiatal hölgy számára esztétikai problémát jelentettek a fogai között található 1-1.5 mm-es rések.
Az alsó fogsorban történt pár évvel ezelőtti foghúzás miatt a jobb alsó első fogai között a rés folyamatosan nőtt. Ezek a fogak folyamatosan mozdultak hátrafelé a kihúzott fog helyén keletkezett rés irányába.
Fogszabályozásra előzőleg nem került sor, de ez önmagában nem is oldotta volna meg a problémát, hiszen a fogak alakja is kedvezőtlen volt.
Koronákat, vagy hidat készíttetni szintén nem akart, nem akarta lecsiszoltatni az eddig ép fogait.

Veneers
Subscribe to RSS - tömés