Híd, korona

Share/Save

Ha egy vagy több fog hiányzik, akkor a hiányt híddal a legegyszerűbb pótolni.

(egyéb lehetőségek: implantáció, kompozit híd, kivehető fogsor)
 
Az elkészítés menete:
A hiány előtti és mögötti fogakat (ha azok gyengék, szükség esetén többet is) lecsiszoljuk. A lecsiszolt fogakra (hídpillérek) koronák kerülnek, a köztük lévő hiányt pedig a hídtag pótolja, (mely a koronákkal egybe van építve). 
 
A lenyomatvétel után fogtechnikus elkészíti a híd vázát (mint egy csontváz), ami lehet fémből, vagy cirkóniumból. A vázra aztán ráégeti a porcelánt (mint az izomzat és a bőr a csontvázon). A kész hidat végül a fogorvos felragasztja a lecsiszolt fogakra.
 
Anyagválasztás:
A váz adja a híd kemény erős alapját. A porcelán leplezés pedig a formát és a színt.
A fém váz nem fényáteresztő, ezért az áttetsző porcelán alatt esztétikailag kedvezőtlenül néz ki. 
A cirkónium fényáteresztő, ezért fogszerűen természetes hatást lehet vele elérni.
 
A csiszolás módja:
 
  • Vállas csiszolás: A csiszolt terület szélénél van egy kb fél mm-es beugrás a csiszolatlan fogfelszínhez képest.

Előny: A korona szél anyagvastagságát  a beugrásban el lehet helyezni, így a korona felszíne szintbe kerül a csiszolatlan fogfelszínnel, (nem okoz lepedékfelhalmozódást, és ezáltal szuvasodást, ínygyulladást). Elméletileg pontosabban illeszkedő koronákat  tesz lehetővé,

Hátrány: sokkal érzékenyebb a kivitelezési hibákra - a kisebb pontatlanságok is illeszkedési elégtelenséget okoznak. A fogból körkörösen kb. 0.5 mm-el többet kell lecsiszolni, ami egy sokkal kisebb csonkot (fogmaradványt) eredményez. A kisebb csonk általában érzékenyebb, és nem ritkán elhal alatta a fog: gyökérkezelés válhat szükségessé – nem ritkán csapozással.
 
 
  • Érintőleges csiszolás: A csiszolt terület észrevétlenül (beugrás nélkül) megy át a csiszolatlan felszínbe
Előny: kevesebb foganyag kerül a csiszolásnál eltávolításra (a vállas csiszolásal összehasonlítva). A kivitelezési hibákra toleránsabb: a kisebb pontatlanságok ellenére is megfelelő illeszkedés érhető el.
Hátrány: a korona szélének vastagsága nincs szintben a csiszolatlan felszínnel. A korona szélénél így létrejött perem lepedékfelhalmozást okoz, ami ínygyulladáshoz és fogszuvasodáshoz vezethet.
 
Hivatkozások: